Veel ouders vrezen dat ze moeten betalen voor de tandartskosten
van hun kinderen

Er is nog steeds een behoorlijk deel van de jeugd dat de nodige preventieve mondzorg mist. Zo schetst onze branchevereniging KNMT (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde) deze week. Uit cijfers van Vektis blijkt dat meer dan de helft (56,6%) van de 2- en 3-jarigen de tandarts niet heeft bezocht in 2021. Ook laat onderzoek van Pharos in 2022 zien dat bijna een op de vijf kinderen niet bij de tandarts komt. Dit draagt eraan bij dat 2 op de 3 kinderen voor hun 18e verjaardag minstens één gaatje heeft. Dit kan echt beter. Daarom gaat eind mei de preventiecampagne ‘De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!’ van start.

Doel van deze KNMT-campagne is het preventief tandartsbezoek van kinderen tot 18 jaar te bevorderen en de zelfzorg van het kindergebit thuis te stimuleren. Ook beoogt de campagne meer bekendheid aan ouders te geven over het feit dat mondzorg voor kinderen tot 18 jaar vanuit de basisverzekering wordt vergoed.

‘De tanden van je kind, daar zorgen we samen voor!’

De Tweede Kamer vraagt om terugkeer van de schooltandarts. De KNMT geeft echter aan dat het veel belangrijker is dat kinderen zo vroeg mogelijk een ‘huistandarts’ krijgen. Vanuit hello.smile hebben we besloten om kinderen in ieder geval eerder in te schrijven dan we gewend waren. Pas dan kunnen wij kinderen actiever volgen en helpen waar we kunnen om problemen te voorkomen. Nieuw gedrag aanleren is immers makkelijker dan het creëren van gedragsverandering. Dus de gedachte om bij peuters vroeg in te zetten op preventie is logisch. En eerlijk is eerlijk. Veel van ons zijn ook ouder en denk maar niet dat hulp geven bij het poetsen altijd een feestje is en altijd wordt en werd gewaardeerd bij onze vrolijke dreumesen. Het is echter wel degelijk belangrijk om de juiste dingen aan te leren en niet op te geven. En daar helpen we graag bij.

We bemerken bij ouders wel eens dat er met de wenkbrauwen wordt gefronst als we praten over preventie en poetsles. Ze vragen wel eens of dit niet een hele commerciële aanpak is. Een aparte afspraak voor mijn kind; is dit nu echt nodig? Het antwoord is ja! Het is nodig. Vaak wel. En als het niet nodig is, stellen we het niet voor. Kinderen die een gaaf gebit hebben en goed poetsen verdienen niets dan complimenten. En dat krijgen ze dan ook. Vaak zijn kinderen echter goudeerlijk. Laatst nog toen een vader de vraag stelde en zijn zoon hem aankeek en eerlijk bekende dat het echt wel iets beter kon en het nog niet zo goed lukte. En ook niet iedere dag.

Kinderen op jonge leeftijd meenemen naar de mondzorgverlener kan veel pijn en angst voor de tandarts voorkomen. De positieve ervaringen van de allerjongste kinderen met het tandartsbezoek hebben voordelige effecten en die zijn zeker voor de lange termijn.

Wij willen met onze nieuwe website meer aandacht besteden aan kinderen.

We hebben een hello.smile kids pagina gelanceerd met onze nieuwe kindermascotte Buddy en zijn daarnaast met derden aan het onderzoeken hoe wij ons steentje nog beter kunnen bijdragen. Heeft u een leuk idee? Laat het ons weten!